Kváskový chleba od Aničky

Sice už je to nějaký ten pátek co jsem naposledy pekla tohohle krasavce, ale přesně si pamatuji tu radost, když jsem si pořídila vysněnou kulatou ošatku na kynutí těsta :-) A protože takový kváskový chleba rozhodně patří do stravy pro lepší život, nesmí tu chybět. Recept jsem před několika lety získala od kamarádky - zkušené "pekařky kváskových chlebů"  - tímto ti Aničko ještě jednou moc děkuji!!! :-)

Budeme potřebovat:

  • cca 0,5 kg kvásku
  • cca 1,5 hrnku vlažné vody
  • cca 0,5 kg mouky (žitné, pšeničné,celozrnné, špaldové...dle libosti)
  • 2-4 lžičky soli, kmínu (já používám drcený)
  • dle chuti můžete přidat různá semínka - slunečnicová, dýňová apod.

Postup:

Vypracujeme těsto - nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Necháme kynout cca 2 hod. Po vykynutí těsto propracujeme a dáme znovu kynout - dle potřeby (dávala jsem cca 1-2 hod. - záleží jaké je doma teplo). Těsto nesmí překynout.

 

Potom těsto opět propracujeme na požadovaný tvar a konzistenci a dáme kynout do moukou vysypané ošatky (pokud není ošatka, stačí vyložit mísu vhodného tvaru utěrkou a řádně ji pomoučníme).

V ošatce by těsto nemělo kynout déle jak 1 hod.

Když vidíme, že je těsto pěkně vykynuté, rozpálíme troubu na 230 - 250 st. a dáme do ní hrnek s vodou. Jakmile je trouba vyhřátá, vyklopíme těsto z ošatky na plech (já používám pečící papír) a ihned dáme do vyhřáté trouby, můžeme naříznout - jen tak po povrchu (můžeme volit různé tvary)

Po 10 - 150 min. stáhneme troubu na 160 - 180 st., chleba by se měl péct cca 1 hod.

Dle potřeby a podle toho jak máme rádi propečený a křupavý chleba, ubíráme či přidáváme teplotu.

Po upečení můžeme chleba potřít slanou vodou s troškou olivového oleje.

 

 

Na slovíčko :-)

Já, když jsem pekla chleba poprvé, tak jsem si taky myslela, že je to naposledy laugh Těsto se mi lepilo, bylo všude devil a fakt se mi to nepovedlo. Naštěstí jsem se nedala a zkoušela znovu a znovu až jsem si to své prostě našla... ale to rozhodně nemusí být váš případ smiley Takže s chutí do toho!!! Protože ta vůně čerstvě upečeného chleba prostě nemá chybu smiley A věřte, že se po něm jenom zapráší yes



Rakytník 100% Juice

Právě teď je více než vhodné jíst “céčko” jako prevenci před nachlazením, chřipkami a jinými nemocemi. Místo chemické tobolky, ze které tělo vstřebá jen minimum vitamínu C, však sáhněte po přírodním zdroji. Třeba rakytníku! Z rakytníku naše tělo umí céčko a jiné živiny lépe vstřebat a využít. Objevte sílu tibetského rakytníku nově i ve formě džusu, oleje a rostlinných kapslí! Objednávky s garancí dodání do Vánoc - do 18.12.2018 Číst celé →

Novinky a akční ceny s produkty Himalyo

Hledáte originální vánoční dárek nebo zrovna pátráte po tom, jak s přicházejícím zimním sychravým počasím posílit imunitu či prostě pomoci s regenerací celého těla? Číst celé →

Pohankovo - rýžové palačinky s malinami

Většinou palačinky děláváme klasicky...buď z pšeničné nebo špaldové mouky. Je zajímavý pozorovat jak v té zdravější verzi toho sníme ani ne polovinu. A pokud jste na bezlepkové dietě jsou palačinky i pro vás. Číst celé →

Kváskový chleba od Aničky

Sice už je to nějaký ten pátek co jsem naposledy pekla tohohle krasavce, ale přesně si pamatuji tu radost, když jsem si pořídila vysněnou kulatou ošatku na kynutí těsta :-) A protože takový kváskový chleba rozhodně patří do stravy pro lepší život, nesmí tu chybět. Recept jsem před několika lety získala od kamarádky - zkušené "pekařky kváskových chlebů" - tímto ti Aničko ještě jednou moc děkuji!!! :-) Číst celé →